Om oss

Buddhistiska gemenskapen – Karme Tenpe Gyaltsen

Samfundet har funnits sedan 1976 och har tre underorganisationer:

  • Karma Shedrup Dargye Ling, vårt meditionscenter i Stockholm
  • Karma Dechen Ösel Ling, vårt retreatcenter i Fellingsbro
  • Bokhandeln Snölejonet som även säljer rituella föremål.

Som medlem hör man till Karme Tenpe Gyaltsen, Bg. 538-5851, och adress som nedan Karme Shedrup Dargye Ling – buddhistisk center för studier och meditation.


Karma Shedrup Dargye Ling (KSDL) vårt Stockholmscenter

Hökarvägen 2A, 129 41 Hägersten
T-bana Mälarhöjden
KONTAKT:  info@ktg.nu

Tel. 08-886950
Bg. 538-5851

ktgmatta-1024x817Meditationscentret i Stockholm (KSDL), grundades av den H.H. den 16. Karmapa och Kalu Rinpoche 1974.  Någon tid därefter (1976) kom vördade Lama Ngawang på H.H. Karmapa’s uppdrag till Sverige och förestod sedan centret och retreatcentret fram till sin bortgång 2011. Lama Tsultim Rinpoche efterträdde honom och är tillsammans med styrelsen ansvarig för verksamheten.

På meditationscentret i Hägersten håller vi meditationer, sadhanas, dharmaundervisning och studiecirklar under höst, vinter och vår.   Vi har ofta gästföreläsare från kända buddhistiska center världen över. Det finns ett omfattande bibliotek samt böcker och religiösa föremål till försäljning.

All vår verksamhet bedrivs på frivillig basis, och det betyder att även om vi tar del av statligt stöd per aktiv deltagare (runt 80:-/p.person och år) – så är vi helt beroende av våra medlemmars och övriga gästers givmildhet. Vi begär oftast en mindre gåva i samband med kurser och föreläsningar, och ser gärna att man bidrar med praktiskt arbete när det behövs, i fråga om renoveringar, matlagning, städning m.m.  Pengar skall dock aldrig vara ett hinder från att komma!  Om du är student, arbetslös, pensionär eller har andra ekonomiska bekymmer, tala med den som är ansvarig för undervisningen/meditationen.

Vi tar emot studiebesök och även skolklasser. Skriv till info@ktg.nu eller ring 08-886 950 och lämna ett meddelande.


Karma Dechen Ösel Ling – (KDÖL) vårt retreatcenter

Solbo, Oppeby 246, 732 73 Fellingsbro
KONTAKT: stupan@buddhismen.nu

Tel. 0581-633073
Bg. 538-5851

solbo2015-6335Karma Dechen Ösel Ling, ”den strålande glädjens trädgård”, eller Solbo som platsen kallas, grundades 1980 av den buddhistiske mästaren Kalu Rinpoche och H.H. den 16:e Karmapa och förestods fram till 2011 av vördade Lama Ngawang.  Numera är Lama Tsultim Rinpoche tillsammans med styrelsen ansvarig för verksamheten.

Solbo ligger i ostörd lantlig miljö norr om Fellingsbro och har förutom informationscafé och den 11 meter höga stupan även övernattningsstugor för gäster som deltar i våra aktiviteter.
Det är en fristad för meditation, kontemplation och studier eller retreater under kortare eller längre perioder.
Kurser, föreläsningar och studiebesök anordnas regelbundet. Buddhistiska grupper erbjuds möjligheten att anordna egna kurser eller retreater.

Den drygt elva meter höga STUPAN, är ett buddhistiskt fredsmonument i tibetansk stil. Den invigdes 1988 av H.H. Dalai Lama, den är en av de första stuporna i Europa! Sedan sommaren 2005 finns även ett altartempel för Guru Rinpoche (Padmasambhava).

Café Solbo erbjuder informationsmaterial och förfriskningar och är alltid öppet för spontana besök.  Både privatpersoner och grupper kan dessutom boka tid inför ett önskat besök, skriv till stupan@buddhismen.nu  eller ring 0581-633 073 och lämna ett meddelande.


Bokhandeln Snölejonet

Hökarvägen 2A, 129 41 Hägersten
Bg. 538-5851

MALASforSALESnölejonet – shop för böcker och rituella föremål, har ett omfattande sortiment buddhistisk litteratur på svenska och engelska samt religiösa föremål, t ex malas (buddhistiska radband), väggbonader och rökelse. Skriv till bokhandel@ktg.nu för mer information, eller kom förbi Hökarvägen 2A och se med egna ögon!